Oldal kiválasztása

Mese a sajnálatról

A monda szerint, élt egyszer egy nagyon rossz természettel megáldott fiú. Az apja adott neki egy zsák szöget, és azt mondta neki, verjen be egyet a kert kerítésébe minden alkalommal, mikor elveszti a türelmét, és összeveszik valakivel, vagy valami rosszat mond valakiről. Az első nap 37 szöget vert be a kerítésbe. A következő hetekben megtanult uralkodni az indulatain, és a bevert szögek száma napról napra csökkent. Rájött arra, hogy sokkal egyszerűbb volt uralkodni az indulatain, mint beverni a szögeket a kerítésbe.

Végre elérkezett az a nap is, mikor a fiúnak egy szöget sem kellett bevernie a kerítésbe. Ekkor odament az apjához, és elújságolta neki, hogy aznap egy árva szöget sem vert be a kerítésbe. Az apja azt mondta neki, húzzon ki egy szöget minden egyes nap, mikor nem vesztette el a türelmét, és nem veszekedett senkivel sem, vagy meg tudta állni, hogy rosszat mondjon valakiről. Teltek a napok, s a fiú végre azt mondhatta az apjának, hogy kihúzta az összes szöget a kerítésből. Az apa ekkor odavitte a fiát a kerítéshez, és ezt mondta neki: “Fiam, szépen viselkedtél, büszke vagyok rád, hogy így megváltoztál.

Állj meg egy pillanatra, nézd csak, mennyi lyuk van a kerítésben. Ez a kerítés soha többé nem lesz már olyan, mint régen volt. Ha veszekszel valakivel, vagy rosszat mondasz valakiről, megsebzed őt. Egy ugyanolyan sebet hagysz az ő lelkében, mint ezek a lyukak itt. Hátba szúrhatsz egy embert, majd kihúzhatod a kést a hátából, a seb örökre ott marad.

A sajnálat alapvetően a bocsánatkérés érzelmi hátterét mutatja a megbántott fél számára, hogy mennyire gyötör minket a lelkiismeret-furdalás és a szégyenérzet, amiért megsértettük őt. A megbocsátás képessége ugyanis az egyik legnagyobb adomány, amit kaphattunk az élettől, különösen akkor, ha nemcsak másoktól várjuk el, hanem önmagunkkal szemben is gyakorolni tudjuk. A legrosszabbak kétségkívül azok az emberek, akik elismerik, hogy ártottak másoknak, de nem mutatnak egy jottányi megbánást sem. Te valószínűleg nem ilyen vagy, azonban ne feledd, akárhány alkalommal is kérsz bocsánatot, a bántás által okozott seb talán örökre ott marad, mert a verbális sértés képes ugyanakkora fájdalmat okozni, mint a testi. Pilát Gábor

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!