Oldal kiválasztása

Az elméd hatalma

Mindig használjuk a képességeinket, csak nem mindig megfelelően. Például élünk a vizionálás képességével, és fel is vázoljuk magunkban a lehetséges jövőt legalább százféleképpen. Ezek után különleges érzékkel kiválasztjuk a tényleg legrosszabb lehetőséget, majd ebben a pillanatban már joggal elkezdünk félni tőle. És a fizikai univerzumban még semmit nem tettünk, mindez az elménkben játszódott le.

Az elméddel persze mindenféleképpen kapcsolatban vagy hiszen annak segítségével emlékezel, értékelsz, kommunikálsz, gondolkodsz és problémákat oldasz meg. 
A magyar nyelv értelmező szótára így ír erről: “elme e e főnév elmét elméje e e e […] Az emberi elme, éles mély elme, pihent elme, tiszta elmével, csiszolja az elmét, műveli az elmét, élesíti az elmét, megfosztja az elméjétől  A bölcs nyugodt elmével […] átfogó fényes nagy pallérozott rendkívüli elme Ragyogó elme volt sokat köszönhet neki a […] elméjű”

A szabad enciklopédiában már részletesebben olvashatunk róla: “elme (főnév) Gondolkodási központ. A tudatos gondolatok, érzékelések és emlékek tára, amely képemlékek formájában tartalmazza azokat az eseményeket, tapasztalatokat, amiket a személy átélt. Alapvető képessége, hogy egy probléma esetén a lehető legjobb megoldást kínálja fel.”

De nevezd ahogy akarod, a különbséget vedd észre. Azt, hogy te használod az elmédet, vagy az egós elme hatása alá kerültél. Annak a hatása alá, amivel korábban éppen te magad azonosultál, legyen az gondolat, érzés, vagy helyzet. Azonosulsz például azzal a gondolattal, hogy nem lehet normális partnert találni. Ezek után mindig lesz igazolásod arra, hogy miért a lehetséges partneredben volt a hiba. De az is lehet, hogy rögtön olyat találsz meg, olyat vonzol be, akinek tényleg van valami hibája, és ezek után végképp visszaigazolást kapsz az élettől, hogy helyes volt a korábbi állításod. Úgyhogy érdemes minél többször külső szemszögből ránézni, azaz a saját “Vagyok” nézőpontodba helyezkedni. Ha ez megvan, akkor onnan megnézni azt, hogy valóban te használod-e az elmédet, vagy egóssá válva átvette az uralmat?

Ez komoly, felelősségteljes és időnként nem könnyű szembenézés, de amit cserébe kaphatsz, azért talán megéri: magasabb tudatosságot, az én “vagyok” mélyebb és stabilabb megtapasztalását, magasabb önazonosságot, és több “helyes” döntést.

Mindehhez persze érdemes megfigyelni a viselkedésedet, a gondolataidat, a vágyaidat, a félelmeidet. És teljesen mindegy, hogy ezen az úton a meditálás, a joga, a szexualitás, a hit, vagy egy nehéz élethelyzet indít el.

Pilát Gábor

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!