Oldal kiválasztása

Amikor a jövőre gondolunk…

Amikor a jövőre gondolunk akkor általában egy jobb, vagy rosszabb jövőt látunk magunk előtt. Amikor jobbat, akkor bizakodni, és reménykedni kezdünk, valamint hiszünk abban, hogy van van kiút a mostani helyzetből. Amikor rosszabb jövőt vizionálunk, akkor aggodalom és szorongás kerít a hatalmába, félni kezdünk.

Talán hallottál már a flow-élményről, amikoris megélheted, és így minden érzékléseddel meg is tapasztalhatod a aktuális tevékenységben való teljes elmélyülés örömét, a jelen pillanatban létezés határtalan szabadságát. De létezik-e gyakorlati és használható útmutató arra, hogy miként kerülhet az ember ebbe a dimenzióba?

A flow, azaz az áramlat fogalma nem újkeletű. Egy Amerikai Egyesült Államokban élő és kutató magyar pszichológus Csíkszentmihályi Mihály, aki már több mint 40 évvel ezelőtt írt róla. A jelenséget eleinte jellemzően művészek és sportolók esetében figyelte meg. Meghatározás szerint a flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől öröm és kiteljesedés járja át.

A flow teljes bevonódást jelent az adott tevékenységbe. Tapasztalat szerint ez az élmény futással viszonylag könnyen elérhető, ami következtetni enged arra, hogy napjainkban miért ilyen népszerű sport a futás.

Erről nyilatkozva a futók olyan érzéseket írnak le, hogy nem érzik például sem kimerítőnek, sem fárasztónak a testmozgást, fájdalomküszöbük határozottan kitolódik, megtalálnak egy tökéletesen erőfeszítéstől mentes ritmust, valamint könnyedséget és felszabadultságot élnek át. A jelent élik meg. A most időtlen állapotát. Mert vannak élethelyzetek, amikor úgy tűnik, hogy rohan az idő és vannak olyanok amikor szinte csak cammog. Ilyenkor megáll. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy valahányszor csak futócipőbe lépsz, máris megkapod az élményt.

Azt pedig végképp nem jeleni, hogy minden cselekedetbe egy csettintésre beköltözik, és ezek után eggyé válsz minden egyes tevékenységgel. Az viszont biztos, hogy nagy az egyik legnagyobb élethamisítást éppen azok követik el, akik megkapták ajándékba a flow élményét, a jelen teljes és mély megélését, de nem munkálkodnak folyamatosan azon, hogy a mindennapjaik tevékenységeikbe is bevigyék.

Ők úgy tesznek, mint aki annyira örül az a karácsonyi ajándéknak, hogy közben elfelejti kibontani.

Pilát Gábor

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!