Oldal kiválasztása

Miért nem működnek az újévi fogadalmak? 

Az gondolom, hogy nagyon hibásan két olyan, egyébként esszenciális dolgot próbálunk összemosni, amik nem elegyednek egymással. A változás szándékát a kitűzött céllal. A szándék ugyanis szellemi, a cél viszont fizikai megnyilvánulás.

Teljesen rendben van, hogy az ember tervez, célokat tűz ki, és még az is igazolni látszik, hogy miért kell ehhez az év utolsó napja: eltelt egy naptári év.

A baj inkább azzal van, hogy ezt a magamnak tett ígéretet a szilveszterhez kötöm. Vagy egyáltalán bármilyen más dátumhoz, esetleg alkalomhoz. Szóval nem feltétlenül a céloknál, a tervezésnél, vagy a célhoz vezető úton van a probléma, sokkal inkább az elstartolás időpontjával.

A lelkünk mélyén természetesen tudjuk, hogy melyek azok a dolgok a saját életünkben, ahol a startpisztolynak már régen el kellett volna dördülnie, és nekünk már nagyon úton kéne lenni a kitűzött cél felé. De akkor miért nem tesszük meg akkor, amikor megjelenik bennünk az érzés? Miért nem tűzzük ki a célt a mindig jelen levő és mindig aktuális mostban? És miért nem kezdünk el munkálkodni a kitűzött célunkért azonnal?

Indokot persze sokat lehet találni, de valóság lehet, hogy csupán az: nem akarjuk vállalni azt a felelősséget, amit a mostban meghozott döntés megkövetel. Annak ugyanis súlya van. Úgyhogy azt javaslom, hogy ha év közben jön egy felismerésed, hogy mit kéne megtenni, elérni, csinálni, elkerülni, megélni, akkor véletlenül se várd meg az indulással az év végét.

Pilát Gábor

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!