8 éves szeretői viszony

LIVE8 első adás. Lemaradtál? Itt megnézheted.

– A szürke 50 árnyalata, avagy intimitás a kapcsolatban
– Önpusztító gondolatok
– 8 éves szeretői viszony

Engedd el, hogy megkaphasd!

A mai napot csak akkor kapod meg teljes egészében, ha elengeded a tegnapot.
Amikor egy ember ragaszkodik egy helyzethez, egy állapothoz, egy személyhez vagy egy tárgyhoz, hidd el, hogy oka van rá. Nyomós oka. Valamiért úgy érzi, hogy segíti az ő túlélését. Ez még egy betegség esetében is így van. Nem vicc, a betegségnek is vannak előnyei. Foglalkoznak velünk, ápolnak minket, kevésbé kell konfrontálódni a környezettel és bizony kisebb mértékben kell felelősséget vállalni saját magunkért.

Attól még, hogy zsákszámra olvassuk a spirituális könyveket az elengedésről, és érezzük is belül ennek az igazságát, nagy valószínűséggel ragaszkodi fogunk a viselt dolgainkhoz. Ragaszkodni fogunk hozzájuk, mert segítenek minket vagy azt hisszük, hogy segítenek minket. Nincs az az ember akiért lemondanánk róluk, hiszen ha megtennénk, akkor azt gondoljuk, hogy az veszélybe sodorhatná a túlélésünket, ezt az áldozatot pedig senkiért nem hozhatjuk meg. Bármit, de ezt nem.

Az egyetlen esélyünk abban van, hogy felismerjük, csak akkor válthatja fel a rosszat a jó, a jót a még jobb, ha képesek és hajlandóak vagyunk az elengedésre. Nincs szükség fájdalmas búcsúra, hiszen van, hogy ugyanazt szeretnénk megkapni, csak egy teljesebb formában, jobb minőségben. Ha ezzel a céllal és szándékkal tesszük, máris könnyebb. Sőt, ez nem is olyan, hogy „két dudás nem fér meg egy csárdában”, hiszen a mi vágyott dudásunk ennél sokkal szégyenlősebb. Ő csak akkor fog színre lépni ha tiszta a terep, így hát egyszerűvé válik a képlet.

Sokszor azt gondoljuk, hogy az elengedés veszteséggel jár. Bizonyos értelemben természetesen így is van, de néha megkönnyebbülés elveszíteni dolgokat. Ilyen többek közt a félelem, a harag vagy a neheztelés. Ezeket is csak akkor tudod elveszíteni és megszabadulni tőlük, ha elengeded őket, különben egy láthatatlan pórázzal összekötve rángatod magaddal, bármerre mész a világban. Ezek az emóciók nem velünk született negatív érzések. Mi magunk szereztük őket. Így elengedni is csak nekünk áll hatalmunkban. Nekünk viszont hatalmunkban áll.

Pilát Gábor

Légy boldog nélküle!

A bolond csak azzal tud foglalkozni, mint ami az ő bolondságához tartozik, a kalapács embernek szögből van a világ, a boldog ember pedig mindenhol boldogságot lát maga körül. Igazából mindenkinek ez a célja, csak van aki kényszeresen, esetleg rossz helyen keresi.

Még az az ember is a boldogságra törekszik, aki árt másoknak. Őt már csak az teszi “boldoggá”, ha minden nap szembesül a pokol fenyegető borzalmával. Belül persze kínlódik, mert túl büszke ahhoz, hogy igazán magába nézzen, hogy igazán érezzen, ugyanis akkor el kéne engednie az Egóját, és rá kellene jönnie, hogy az Ego befolyása nélkül élni, nem lenne nélkülözés.

Ahhoz viszont úgy ragaszkodik, mint a kövér ember a hasához. Sok idő, sok pénz és még több zabálás eredményét cipeli nap mint nap. Egy elvétett cél elvitathatatlanul elért sikere tartja fogva.

A boldogság vágya ugyan magasztos dolog, de a boldogság iránti kényszeres vágy a boldogtalanság csirája lesz, rossz döntésekbe kényszerít bele és mindig fájdalmat teremt.

Pilát Gábor

Szer-etet, gyűl-ölet

Manapság is vannak emberek, akik a házasságukat jobban megbánják mint az ifjúkori kicsapongásaikat, és annak ellenére, hogy bármikor pár ezer forintért beadhatnák a válókeresetet, benne maradnak a rossz kapcsolatban. Szidják a partnerüket, és hűtlenséggel igyekeznek enyhíteni a testi-lelki terheiket, de eszük ágában sincs válni.

Persze oyan időszaka is volt a történelemnek, amikor mindent megadtak volna, hogy kiléphessenek a vakvágyányra futott házasságból, de az egyházjog kimondta, hogy nincs elválás a hitvesi kötelékből, csupán elkülönülés ágytól és asztaltól. Nagy Károly volt az első világi uralkodó, aki a házasságot feloldhatatlanná és a válást pedig büntetté nyilvánította.

A törvények szigorúsága ellenére a kettős mérce abban az időben sem volt ritka, hiszen pont a törvényt megalkotója volt a kereszténység legtöbször házasodó egyeduralkodója. Elegendő pénzzel és befolyással egyesek felmentést kaptak válás tilalma alól is. Az egyik ilyen felmentés példának okáért az volt, hogy a házastársak közötti szerelmi aktust lehetséges volt házasságtörésként értelmezni, ha az egyik közben valaki másra gondolt.

Ma már talán meg mosolyogjuk ezeket az ésszerűtlenségeket, és a férfi becsület megmentése érdekében sem fogjuk rá valamelyik boszorkány átkára az impotenciát, de ettől még nem lett jobb a helyzet.

A világtörténelemben is vannak olyan dolgok amik változnak, és vannak amik nem. Az első kategóriába tartoznak a törvények, a másodikba pedig az etika és a szeretet. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki etikusan és szeretetteljes életet él, de jelenti azt, hogy ha a törvények megalkotására nincs is direkt ráhatásunk, az utóbbiak felett teljes szabadságunkkal rendelkezünk.

Pilát Gábor

LIVE8

Szerda esténként 8.00-kor élő adás Pilát Gáborral. Válaszolok a beküldött kérdésekre. Minden jöhet tabuk nélkül, ami párkapcsolat vagy magánélet. Neked is van kérdésed? Küldd el ide kattintva, és név nélkül megválaszolom! Mármint a Te neved nélkül…

Néha kell, hogy fájjon…

Semmilyen védőoltást nem fedezett még fel a tudomány, ami megvédene minket saját magunktól.

Amíg az emberben ott van a „kisördög”, egyáltalán amíg bekapcsolt állapotban van az EGO (az elme által gyártott, hamis éntudat), addig gyakrabban előfordulnak ezek a nem kívánt dogok.

A hibákra, a konfliktusokra, kudarcokra, sőt, bizonyos esetekben még a betegségekre is szükség van, mint egy villogó piros lámpára ahhoz, hogy figyelmeztessen minket, miszerint letértünk a helyes útról. Tudatosan élni, nem azt jelenti, hogy nem hibázunk, hanem azt, hogyha hibáztunk, akkor észrevesszük a piros lámpa villogását, felismerjük a hibát, ránézünk a maga valójában és változtatunk azon, ami oda vezetett.

Olvastam olyan esetet, amikor valakinek egy szívroham mentette meg az életét.
Ugyanis az illető ezek után ránézett, hogy eddig milyen túlzott terheket aggatott magára, megtanulta a korlátait, és ilyen módon képessé vált megőrizni az egészségét. Megtalálta a korábban elvesztett hitét és összeségében jobb egészségi állapotba került, mint korábban.

Természetes, hogy az ember a jó dolgokat szeretné megélni egyénként és a párkapcsolatában a társával is, a rosszakat pedig olyan messze lökné magától, amilyen messze csak lehet. Néha a rossz viszont elkerülhetetlen és szükséges is ahhoz, hogy megértsük valamit és cselekedjünk, minthogy a kádból is akkor engedjük le a vizet, amikor kihűlt.

Az életben kellenek az útjelző táblák, melyek megmutatják, hogy a jó irányba haladunk-e. A mondás szerint ugyan az „okos ember a másik hibájából tanul”, viszont a legnagyobb tapasztaláshoz a saját megélt élményeken keresztül jutunk. Egy szó mint száz, ha a párkapcsolaton belüli konfliktusokat, problémákat úgy fogjuk fel, mint figyelmeztető jelzéseket, hogy ott bizony volt egy jelzőtábla, amit nem vettünk figyelembe vagy éppen sosem volt ott és kéne oda tenni egyet, akkor nagy lépést tettünk a tudatosság felé.

Jó hír vagy nem, ezt mindenki eldönti saját maga, de nagyon úgy tűnik, hogy meg kell tapasztalnunk a mélységet, hogy a magasságot értékelni tudjuk.

Pilát Gábor

A könyveim itt megvásárolhatóak: kattints ide…

Először jársz a Tabuk nélkülön? Itt kezdd el!
By | 2018-04-08T15:51:09+00:00 April 8th, 2018|Uncategorized|0 Comments