Szükségem van rád

Szükségem van rád

 

Minden ragaszkodás félelmet eredményez, mert minden múlandó. A szeretet az egyetlen, ami nem ragaszkodik, viszont a ragaszkodás az nem szeretet. Ezért ne is keverd össze vele. Ha igazán szeretsz valakit, nem függővé teszed, hanem önállóvá. A valódi segítség az, amikor megszabadítasz valakit a segítség szükségletétől.

Egyszer egy tanítvány azt mondta a mesternek:

“Mester, köszönöm, hogy vagy, szükségem van rád.

“Nem, nincs szükséged rám” – válaszolta a mester. ”

De mégis tanítasz, miért?” – kérdezte a tanítvány.

“Azért, hogy ráébredj, hogy nincs szükséged rám.”

A távol-keleti bölcsesség szerint, ne halat adj az éhezőnek, hanem hálót és tanítsd meg halászni. A segítség nemes dolog, de a megismételt segítség ebből a nézőpontból nem segítség. Tarthatod valaki háta mögött a kezed, csak messziről fog úgy tűnni, hogy magától megy. És ha igazából segíteni szeretnél neki, akkor megvárod, míg kéri a segítséget. Akarata ellenére ugyanis senkit nem lehet boldoggá tenni. Egy halálos beteg embernek a tenyereden nyújthatnád az életét jelentő pirulát, ha nem tudná, hogy beteg, nem akarna meggyógyulni. Esetleg tudná, de nem bízna benned. Emiatt lehet, hogy kiverné a gyógyszert a kezedből, és ott halna meg a szemed láttára.

Amikor azonban a diák készen áll a tanulásra, a tanár felbukkan. Nem adhatsz viszont olyat, amid nincs, és nem vehetsz magadra olyan tulajdonságot ami nem te vagy. Ezért ha segíteni akarsz másokon, magadat hozd a lehető legjobb állapotba, mert tanáccsal is segíthetsz, de példamutatással, és a jelenléteddel hatékonyabb leszel. Üdvös tehát, ha időnként felteszed magadnak a kérdést, “Mit kell még megtanulnom, és mit kell még megtanítanom?”

Pilát Gábor

Először jársz a Tabuk nélkülön? Itt kezdd el!
By | 2018-02-07T08:04:41+00:00 February 7th, 2018|Uncategorized|0 Comments