Hogyan ne változtass az életeden?

Párkapcsolati problémák?

Ló nélkül tiszta az istálló, tartja a mondás. Azonban a négylábú érkeztével elkerülhetetlenül megékrezik a lószar is. Ez akkor azt jelentené, hogy egy párkapcsolatban szükségszerűen vannak problémák?

Igen, határozottan azt jelenti. Azonban a prombéma megjelenésének pillanatában tanusított viselkedésünk alapvetően meghatározza, sőt előrevetíti a folytatást és a megoldásra vonatkozó lehetőségeinket is.

Az első, és legfontosabb dolog tehát annak a felismerése és elfogadása, hogy nem lesz zökkenőmentes az út. Mitől is lenne, hiszen két külön identitású, más és másképp szocializálódott embernek kell sok helyzetben közös nevezőre jutnia, akiknek sok esetben különböző a gondolatviláguk.

Az évezredes tradiciókkal rendelkező harcművészeti iskolák az önuralom és önfegyelem tanítása mellett, nem a támadás elviselésére készítik fel a tanulót, hanem a támadás kivédésére és elhárítására képzik ki. Ez egy nagyon lényeges különbség, amit a párkapcsolati vitáknál ki tudunk, és ki is kell használnunk.

Az élet több területén ott van a legnagyobb zavarodottság, ahol nincsenek játékszabályok, illetve nem tartják be azokat. Így ha már annyit megteszünk, hogy meghozunk néhány “szabályt” a problémák megbeszélére, kibeszélésére, kezelésére vonatkozóan, akármennyire is dedósnak tűnik a dolog, és akármennyire is primitívek a megbeszélt játékszabályok, könnyebb lesz az életünk. Persze csak ha be is tartjuk.

Pilát Gábor

Ajánlom szeretettel!

Az ÉLJ könyvem…

Tabuk nélkül könyvem…

IMG_7732

Néha a csend a legjobb válasz…

Időnként az emberek a zátonyra futott kapcsolataikról panaszkodnak, időnként pedig a kissé kényszeres, csip-csup hódításaikkal dicsekszenek, ami a hirtelen jött euforikus érzés után gyorsan elillan, mint a benzingőz. Még akkor is, amikor az szikrával találkozott, ami egy pillanatra belobbantotta a lángot. Mindkét esetben bekövetkezik a boldogtalanság érzése. Az egyiknél a folyamatos hatáshelyzet miatt, a másiknál meg a csalódottság következtében.

Minthogy nincs jó, vagy rossz döntés, hiszen minden alkalommal a pillanatnyi képességeinknek és tudatállapotunknak megfelelően döntünk, cselekszünk, maradunk benne egy kapcsolatban, vagy éppen lépünk ki belőle, így kijelenthetjük, hogy bármi is töténik, az okkal történik. Azt és ott meg kell éljük.

A szabad akarat nem azt jelenti, hogy mi határozzuk meg a végcélt, hanem azt, hogy kiválaszthatjuk az oda vezető utat, a földúttól a kerülőúton át az autópályáig. Tehát van ráhatásunk az életünkre, viszont csak egyetlen módon. Lecsendesedett elmeállapotban. Ezért szánj időt az elmélkedésre. Ne az agyalásra, mert agyalással még soha nem oldott meg senki semmit. A békés csend állapotáról beszélek. Ebben az állapotban van lehetőséged arra, hogy megkapj minden támogatást. Sőt, még akkor se aggódj, amikor nem látod magad előtt Istent. Nem is láthatod, mert mögötted áll.

Pilát Gábor

21462971_1961792644090188_1501679060339672599_n

By | 2017-10-18T14:31:14+00:00 September 10th, 2017|Uncategorized|0 Comments